Nepodceňte bezpečnosť a vyberte si tú správnu cyklistickú prilbu

S tým, že cyklistická prilba je nevyhnutnou súčasťou cyklistickej výbavy súhlasí snáď každý cyklista. Ak ste si už robili ako taký prieskum medzi cyklistickými prilbami, určite ste zistili, že každá cyklistická prilba musí spĺňať určité technické normy. Tu už nejde len o dizajn alebo komfort počas jazdy, ale v prvom rade o bezpečnosť každého, kto jazdí na bicykli.

V prvom rade každá cyklistická prilba predávaná na Slovensku musí spĺňať normu STN EN 1078. Svetoví výrobcovia používajú na prilbách označenie TÜV.

Systém na ochranu mozgu MIPS®

Okrem tejto základnej normy spoločnosti vyvíjajú rôzne bezpečnostné systémy. Jedným z nich je aj systém na ochranu mozgu MIPS®, ktorého cieľom je zníženie množstva rotačných síl, ktoré by sa pri páde mohli preniesť až na mozog. Ide o vrstvu s nízkym trením, ktorá sa nachádza medzi škrupinou EPS a výstelkou prilby, čím umožňuje pohyb vo všetkých smeroch.

Bezpečnostný certifikát WG11 značky KASK

Okrem MIPS® je veľmi známym aj bezpečnostný certifikát WG11 značky KASK, ktorej prilby patria medzi najznámejšie na svete. Stačí, keď si pozriete nejaké svetovo známe cyklistické preteky a určite viete o akej značke hovoríme. Aj to je dôvod, prečo by sme chceli certifikátu WG11 venovať v tomto článku pozornosť a prečo určite stojí za zmienku.

WG11 je interný protokol prijatý spoločnosťou KASK, ktorý testuje odolnosť prilby proti pôsobeniu rotačných síl na hlavu pri náraze na základe vedeckých poznatkov.

Kľúčovým rozdielom v protokole KASK WG11 je technológia prevencie rotačného nárazu, kde väčšina testov sa vykonáva pomocou makiet hlavy, ktorých koeficient trenia je oveľa vyšší ako koeficient ľudskej lebky, a preto nemusia odrážať to, čo sa stane pri niektorých nehodách.

Prvým parametrom protokolu WG11 je hodnota BrIC, čo je algoritmus, ktorý definuje úroveň poranenia mozgu. Táto hodnota musí byť nižšia ako 0,68 – čím nižšia, tým lepšie. Hodnota BrIC značky KASK nie je nikdy vyššia ako 0,39.

Súčasťou protokolu WG11 je aj rotačný nárazový test, ktorý meria výkon prilieb proti rotačným nárazom. Na základe vedeckých a realistických scenárov nárazu, spoločnosť KASK testuje všetky prilby na zníženie rotačného nárazu pri minimálnej rýchlosti 6 m/s.

Pozrite si vo videu ako prebieha test podľa protokolu WG11:

 

Kto stojí za bezpečnosťou prilieb?

Angelo Gotti, generálny riaditeľ spoločnosti KASK, je uznávaný ako jeden z popredných svetových odborníkov na prilby s viac ako 30-ročnými skúsenosťami v rôznych odvetviach. Na čele spoločnosti je hnacím motorom v téme bezpečnosti.

Spoločnosť KASK sa vždy zaviazala vyrábať produkty, ktoré zaručujú maximálnu bezpečnosť a pohodlie prekračujúce všetky požiadavky stanovené medzinárodnými štandardmi a normami vo všetkých odvetviach, v ktorých spoločnosť KASK pôsobí: cyklistika, lyžovanie, jazda na koni, priemysel, horolezectvo a ďalšie.

Od roku 2020 je každá nová prilba KASK, ktorá úspešne prejde rotačným testom WG11 ľahko identifikovateľná pomocou špeciálnej značky "ROTATIONAL IMPACT WG11 TEST PASSED".

Naše odporúčanie

Cyklistickú prilbu vymieňajte zhruba po 5 rokoch. Samozrejme všetko závisí od toho ako často prilbu využívate. Pokiaľ dôjde k tvrdenú nárazu, odporúčame prilbu vymeniť ihneď, pretože už nemusí mať dostatočné ochranné vlastnosti.