Blog

ASSOS of Switzerland alebo ako sa zrodila kvalita

ASSOS of Switzerland alebo ako sa zrodila kvalita

Všetko sa to začalo v roku 1976, keď Toni Maier (zakladateľ a riaditeľ Assos) ako prvý vyvíjal karbónový rám bicykla. Pýtaš sa, prečo spomíname rám bicykla, keď píšeme o cyklistickom oblečení? Čítaj ďalej a dozvieš sa.

S týmto novým rámom bicykla s trubkami v tvare slzy a riadidlami typu bullhorn vkročil do aerodynamického tunela v Zürichu, avšak zistil, že vinníkom spôsobujúcim odpor je oblečenie. Inak mimochodom tento prototyp bicykla sa stal prvým aerodynamickým rámom bicykla z uhlíkových vlákien na svete.

assos_2 

Prvá revolúcia v cyklistickom oblečení 

Na základe týchto zistení začal Maier zlepšovať materiály, ktoré jazdci na sebe nosili. Inšpiroval sa lyžovaním – konkrétne pretekárskymi kombinézami, ktoré nosil švajčiarsky národný tím. Celý koncept prispôsobil cyklistike, tak vznikli prvé šortky z Lycry a zrodil sa Assos.

Medzi cyklistami sa rýchlo rozšírila správa, že prišla rýchlejšia, ľahšia a pohodlnejšia alternatíva cyklistického oblečenia a tak skončila éra vlnených cyklistických šortiek a dresov. Profesionálni jazdci si už nevedeli predstaviť jazdiť v niečom inom ako v oblečení od Assos a v roku 1982 obsadili pódium na majstrovstvách sveta práve cyklisti oblečení v tejto značke.

 

assos_1

Po obrovskom úspechu Lycra šortiek začali ostatní výrobcovia rýchlo napodobňovať vynález Toniho Maiera. Značka Assos týmto odštartovala prvú revolúciu v cyklistickom oblečení.

Prvenstvá Assosu:

  • Prvé kraťase z Lycry
  • Prvý aero-overal na časovku
  • Prvé šortky na traky
  • Prvý 6-panelový predtvarovaný strih cyklistických nohavíc
  • Prvá cyklistická vložka s rôznou hustotou výplne
  • Prvé protišmykové lemy

A nedávno Assos skonštruoval aj prvú bezšvovú goldenGate vložku -patentovaná technológia pripevnenia výstelky k nohaviciam, ktorá umožňuje maximálnu voľnosť pohybu a zaisťuje stabilitu výstelky.

Odvážny a experimentálny dizajn

Rozhodujúcim pre značku Assos sú stále exkluzívne textílie, radikálne konštrukcie a odvážny a experimentálny dizajn. Ide napríklad o reflexný dizajn sV.emergency alebo zabudovaný difúzny ventilačný systém EQUIPE.

assos_3

Je to o vybavení, nie len o oblečení.

Viac ako 44 rokov, 400 medailí z olympijských hier a majstrovstiev sveta a 25 patentov – posolstvo značky znie stále rovnako: „DESTROY. RESET. IMPROVE. – ZNIČIŤ. RESETOVAŤ. ZLEPŠIŤ.“ Či už ide o vývoj vlastných textílií, záťažové testovanie prototypov s atlétmi WorldTour alebo zdokonaľovanie produktu v priebehu niekoľkých rokov, spojenie komfortu a technickej výkonnosti zostáva vryté do každého kúsku nesúceho názov ASSOS.

Investuj do seba 

SPONSOR YOURSELF™ predstavuje výzvu pre všetkých, ktorí chcú dosahovať nové ciele a pripomienku pre tých, ktorí sú už na ceste k dosiahnutiu svojich cieľov. Toto jednoduché heslo oslovuje tých, ktorí si uvedomujú silu investovania do seba samých, do športu a do kvalitného vybavenia, ktoré môže zmeniť celý zážitok z jazdy. Staň sa sponzorom vlastného úspechu a posúvaj svoje limity ešte ďalej.

Nepodceňte bezpečnosť a vyberte si tú správnu cyklistickú prilbu

Nepodceňte bezpečnosť a vyberte si tú správnu cyklistickú prilbu

S tým, že cyklistická prilba je nevyhnutnou súčasťou cyklistickej výbavy súhlasí snáď každý cyklista. Ak ste si už robili ako taký prieskum medzi cyklistickými prilbami, určite ste zistili, že každá cyklistická prilba musí spĺňať určité technické normy. Tu už nejde len o dizajn alebo komfort počas jazdy, ale v prvom rade o bezpečnosť každého, kto jazdí na bicykli.

V prvom rade každá cyklistická prilba predávaná na Slovensku musí spĺňať normu STN EN 1078. Svetoví výrobcovia používajú na prilbách označenie TÜV.

Systém na ochranu mozgu MIPS®

Okrem tejto základnej normy spoločnosti vyvíjajú rôzne bezpečnostné systémy. Jedným z nich je aj systém na ochranu mozgu MIPS®, ktorého cieľom je zníženie množstva rotačných síl, ktoré by sa pri páde mohli preniesť až na mozog. Ide o vrstvu s nízkym trením, ktorá sa nachádza medzi škrupinou EPS a výstelkou prilby, čím umožňuje pohyb vo všetkých smeroch.

Bezpečnostný certifikát WG11 značky KASK

Okrem MIPS® je veľmi známym aj bezpečnostný certifikát WG11 značky KASK, ktorej prilby patria medzi najznámejšie na svete. Stačí, keď si pozriete nejaké svetovo známe cyklistické preteky a určite viete o akej značke hovoríme. Aj to je dôvod, prečo by sme chceli certifikátu WG11 venovať v tomto článku pozornosť a prečo určite stojí za zmienku.

WG11 je interný protokol prijatý spoločnosťou KASK, ktorý testuje odolnosť prilby proti pôsobeniu rotačných síl na hlavu pri náraze na základe vedeckých poznatkov.

Kľúčovým rozdielom v protokole KASK WG11 je technológia prevencie rotačného nárazu, kde väčšina testov sa vykonáva pomocou makiet hlavy, ktorých koeficient trenia je oveľa vyšší ako koeficient ľudskej lebky, a preto nemusia odrážať to, čo sa stane pri niektorých nehodách.

Prvým parametrom protokolu WG11 je hodnota BrIC, čo je algoritmus, ktorý definuje úroveň poranenia mozgu. Táto hodnota musí byť nižšia ako 0,68 – čím nižšia, tým lepšie. Hodnota BrIC značky KASK nie je nikdy vyššia ako 0,39.

Súčasťou protokolu WG11 je aj rotačný nárazový test, ktorý meria výkon prilieb proti rotačným nárazom. Na základe vedeckých a realistických scenárov nárazu, spoločnosť KASK testuje všetky prilby na zníženie rotačného nárazu pri minimálnej rýchlosti 6 m/s.

Pozrite si vo videu ako prebieha test podľa protokolu WG11:

 

Kto stojí za bezpečnosťou prilieb?

Angelo Gotti, generálny riaditeľ spoločnosti KASK, je uznávaný ako jeden z popredných svetových odborníkov na prilby s viac ako 30-ročnými skúsenosťami v rôznych odvetviach. Na čele spoločnosti je hnacím motorom v téme bezpečnosti.

Spoločnosť KASK sa vždy zaviazala vyrábať produkty, ktoré zaručujú maximálnu bezpečnosť a pohodlie prekračujúce všetky požiadavky stanovené medzinárodnými štandardmi a normami vo všetkých odvetviach, v ktorých spoločnosť KASK pôsobí: cyklistika, lyžovanie, jazda na koni, priemysel, horolezectvo a ďalšie.

Od roku 2020 je každá nová prilba KASK, ktorá úspešne prejde rotačným testom WG11 ľahko identifikovateľná pomocou špeciálnej značky "ROTATIONAL IMPACT WG11 TEST PASSED".

Naše odporúčanie

Cyklistickú prilbu vymieňajte zhruba po 5 rokoch. Samozrejme všetko závisí od toho ako často prilbu využívate. Pokiaľ dôjde k tvrdenú nárazu, odporúčame prilbu vymeniť ihneď, pretože už nemusí mať dostatočné ochranné vlastnosti.

 

 

 

 

 

Porovnanie cyklistických nohavíc Castelli

Porovnanie cyklistických nohavíc Castelli

Porovnanie dlhých cyklistických nohavíc od Castelli

„Ahojte, chcel/a by som si kúpiť cyklistické nohavice na chladnejšie dni od Castelli. Ako si mám správne vybrať?“ Aj takto znejú správy od vás. Preto sme sa rozhodli, že vám ponúkneme stručný prehľad, ktorý vám pomôže vybrať si tie správne cyklistické nohavice na prechodné obdobie či zimu.

Značka Castelli delí dlhé cyklistické nohavice na tri kategórie – vodoodolné, zateplené a vetruodolné. Aký typ si vyberiete závisí od toho v akom počasí najčastejšie jazdíte. Skvelým merítkom môže byť aj teplotný komfort, ktorý určuje rozmedzie teplôt, do ktorých sú nohavice primárne určené.

Pri vetruodolných nohaviciach nájdete v prednej časti membránu, ktorá vás chráni pred vetrom. Väčšina nohavíc z tejto kategórie obsahuje tkaninu GORE-TEX INFINIUM™ WINDSTOPPER®. 

Kolekcia RoS

Špecifickou je kolekcia RoS (Rain or Shine). Ide o cyklonoohavice vhodné do suchých podmienok, no zároveň dostatočne vodeodolné a priedušné. Od začiatku sa cyklistické oblečenie delilo do dvoch kategórií: oblečenie do suchého počasia, ktoré v daždi rýchlo premoklo a oblečenie do dažďa, ktoré nepremoklo, ale zároveň nebolo priedušné. Bolo treba správne odhadnúť počasie, aby ste vedeli, čo si obliecť.

A práve značka Castelli vyriešila tento problém s kolekciou Rain or Shine. Vyrába cyklistické oblečenie, ktoré je ideálne na jazdu v peknom počasí, no zároveň vás udrží v suchu ak bude pršať. Castelli vyvíja nové tkaniny, ktoré sú priedušnejšie, no zároveň chránia pre dažďom. Všetky takéto kúsky oblečenia sú označenie logom kolekcie RoS.

castelli-ros-920-2

Cyklistická vložka - základ pohodlia

No a v neposlednom rade máte na výber z dvoch cyklistických vložiek – KISS Air2 a Progetto Seamless X2. A aký je medzi nim rozdiel? To sa dozviete na nasledujúcom obrázku.

cyklovlozky

 

 

Prehľad dlhých cyklistických nohavíc

Aby sa vám jednoduchšie rozhodovalo, pripravili sme pre vás grafiku, kde prehľadne uvidíte, aké majú vlastnosti jednotlivé dlhé cyklistické nohavice pre pánov, ale aj dámy.

 prehlad cyklo nohavic

prehlad cyklonohavic zeny

 

Stále váhate, ktoré si vybrať, aby ste mali zaručený 100% komfort?

Úplne vám rozumieme a preto sme tu pre vás online, na telefóne, ale aj v kamennej predajni. Ak potrebujete s niečím poradiť neváhajte nám napísať na eshop@totosport.sk, zavolať na tel. č. +421 948 524 458 alebo nás navštívte v našej predajni v Trnave na Sladovnícka 21. K dispozícii vám bude vyškolený personál, ktorý vám odborne poradí a vyberie pre vás to správne cyklistické oblečenie.